Op deze pagina vertellen wij u over de mooie wijk Lunetten: de voorzieningen, omgeving en een stukje geschiedenis.
Voorzieningen
- Winkelcentrum: er is een klein winkelcentrum met twee supermarkten en diverse winkels, op vijf minuten lopen. Op loop- en fietsafstand zijn er in de naastgelegen wijk Hoograven twee winkelcentra. Op het Smaragdplein is op dinsdagochtend een warenmarkt.
- Gezondheidscentrum met huisartsenpraktijk en apotheek: aan het einde van de Apennijnen, met de ingang aan de Oeral.
- Tandarts en dierenarts: vanaf de Apennijnen gezien aan de achterkant van het winkelcentrum.
- Buurthuis: het buurthuis de Musketon huisvest een bibliotheek, een fitnesscentrum en fysiotherapie. Er is een mooie grote zaal voor voorstellingen. In een van de zalen vergadert tweemaal per jaar onze VVE.
- Kerk en moskee: in Lunetten is er een kerk, een Koninkrijkszaal. In Hoograven is een katholieke, een protestantse kerk en een moskee.
- Openbaar vervoer: Treinstation Lunetten ligt langs het traject Utrecht – ‘s-Hertogenbosch. Lunetten heeft verder diverse bushaltes met buslijnen richting het centrum en Kanaleneiland, en een spitsbus richting Uithof.
- Parken: Lunetten is een open, groene wijk met twee parken, het Beatrixpark aan de noordzijde en Park de Koppel aan de zuidkant.
Omgeving en bereikbaarheid
Lunetten ligt in het zuidoosten van Utrecht (bekijk op kaart), zeer gemakkelijk toegankelijk vanaf de A12/A27 maar toch rustig gelegen vanwege hoge geluidswallen. Het universiteitscentrum de Uithof is dichtbij op tien minuten fietsafstand. Je kunt het beste te voet of per fiets naar een wedstrijd naar FC Utrecht in de Galgenwaard. Daar zijn ook veel sportvelden in de buurt.
Wandelen kun je in de bossen van Amelisweerd of Oud Wulven, en bij de Plas Laagraven kun je zwemmen en zijn er watersportactiviteiten.
Het gezellige centrum van Utrecht bereik je per fiets in tien minuten.
Geschiedenis
Lunetten is een bijna uniek groene wijk. Dit komt door de geschiedenis van de wijk. De wijk is ontworpen in het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Dat was een periode in Nederland dat er veel geld voor en veel creativiteit was bij de opzet van een nieuwbouwwijk. Men was niet tevreden over de wijken met grote flats zoals Kanaleneiland en Overvecht in Utrecht. Men koos voor laagbouw en flats die maximaal vier verdiepingen telden. Er is veel ruimte bestemd voor groen en tussen de huizen en de snelwegen om de wijk is veel groen aangelegd.
De eerste huizen zijn opgeleverd in 1978. In 1979 startte de bouw van de Apennijnenflat en de oplevering was in april 1980. In die tijd was het plan om een mix van huur- en koopwoningen neer te zetten. De directe omgeving van de Apennijnenflat is een voorbeeld. Van de zeven complexen zijn er vijf voor de verhuur door Mitros en twee voor de koop (de andere is het Karpaten/Karawanken gebouw). In 1979 was er een tweede oliecrisis gevolgd door grote inflatie en een crisis in de bouw. De hypotheekrente piekte op 12% en er konden geen koopwoningen meer worden gebouwd. Op Zevenwouden werd nog een koopflat opgeleverd en de rest van de wijk werd huurwoningen. Toen de bouwcrisis voorbij was zijn veel huurwoningen verkocht en de laatste jaren worden ook de huurflats te koop gezet.